9/06/2014

BACK TO SCHOOL BREAKFAST - HOMEMADE GRANOLA: domowa granola


Nadchodzi nowy rok szkolny. Czas pożegnać się z beztroskimi chwilami oraz lenistwem mniejszym i większym, Zacznie się obliczanie godzin przed snem i odczuwanie nienawiści do bezlitosnego budzika. Choć opuszczanie nagrzanego łóżka nie należy do największych przyjemności, wierzę, że stanie się łatwiejsze, gdy w kuchni czekać będzie na nas pyszne śniadanie. Ja zakochałam się w aromatycznej, chrupiącej domowej granoli :)

So, here it comes: the new school year. Saying hello to staying up late at night and waking up early in the morning. Leaving warm and comfy bed isn't really awesome, but hey wait, there is a delicious breakfast waiting for you! I fell head over heals with this aromatic and crispy homemade granola :)

Składniki:

1,5 szklanki tradycyjnych płatków owsianych
1,5 szklanki płatków żytnich
1 szklanka otrębów gryczanych
0,5 szklanki orzechów włoskich
garść przepołowionych migdałów
garść siemienia lnianego
garść rodzynek
0,5 szklanki brązowego cukru
0,5 szklanki miodu
50g masła
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. W średniej misce wymieszaj  płatki owsiane, żytnie, otręby gryczane, migdały, orzechy włoskie i siemię lniane. Wysyp mieszankę i w wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Pamiętaj, by kilka razy zajrzeć do pieca i przemieszać składniki. Odłóż do ostygnięcia. W międzyczasie rozpuść na małym ogniu masło, wmieszaj cukier, miód, sól i cynamon. Wsyp składniki z blachy z powrotem do miski, dodaj płynną mieszankę, a następnie wszystko dokładnie połącz (już w tym momencie deser zaczyna pachnieć i smakować obłędnie :)) Pamiętając o pergaminie, wyłóż na blachę i piecz w 180°C. ok. 8-10 minut. Wyłóż, dodaj rodzynek i przemieszaj, żeby oddzielić chrupiące kawałki. 

Ingredients:

1,5 cup rolled oats 
1,5 cup rolled rye
1 cup buckwheat bran
a handful of chopped almonds
half a cup walnuts
a handful of flaxseeds 
a hanful of raisins
half a cup brown sugar 
half a cup honey
50 gram butter
1 flat teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon (optional) ( it's incredible though...)

Instructions:

Preheat oven to 180°C. Spread a piece of parchment paper on a baking tray. Mix oats, rye, bran, almonds, walnuts and flaxseed in a medium bowl. Put it on a baking sheet and bake for 10 mins, checking if it is not bunrt. Than take it out and set aside to cool. Meanwhile, melt butter on a medium heat. Add sugar, honey, salt and cinnamon. Pour the dry ingredients into a bowl again and combine with sweet liquid evenly - the taste is insane already! :) Remembering about the perchment, put the mixture onto the baking tray once again. Bake for 10 mins in 180°C. After romoving it from the oven, crush granola through so as to divide it into small crunchy pieces. Add raisins. Personally, I like to store it in a jar.

1 comment:

  1. Looks nice :)
    BLOG M&M FASHION BITES : http://mmfashionbites.blogspot.gr/
    Maria V.

    ReplyDelete